February 19, 2013

kaki novel :: The Wedding Breaker



Assalamualaikum.................

Dalam kata tak nak beli novel dalam bulan Februari ni, aku dah terjebak membeli novel lagi. Alahaii, poket duitku. Hehe.. Ni semua SUNBOOLATT punye angkara.. haha.. Ko suka la bagi novel yang best. However, i wanna thank you for this novel. Best gila beb. And thanks to linda too.. Kalau bukan sebab nak cari birthday gift untuk hang, memang aku tebalkan hati je dari nak membeli novel ni. Last  in this sentence but in term of PRIORITY, FIRST & FOREMOST is thank you Allah for giving me bonus this month!! Alhamdulillah ada duit nak memanjakan my heart, mind and soul for reading. Dalam setiap rezeki seseorang, terdapatnya sebahagian untuk orang lain. Ni kiranya sebahagian rezeki untuk Karyaseni dan etc.. hehe

Berbalik kepada novel The Wedding Breaker ni, banyak benda yang aku suka tentangnya. Every little thing. Memang tangkap cintan secintan-cintannya!!! Maybe kalau ada yang ingat aku ada mention dalam entri lepas-lepas yang aku ni punya tendency nak suka bad boy tu sangat lah tinggi. But only the bad turn to good one lah. Lagi pulak nama Adam. Terselit pulak Mukhriz lagi di situ. Alahai hati..Memang suka saja lah jawabnya. Dan bila tersebut nama Adam, kepala aku teringat sorang je. Aaron Aziz. Tapi banyak je artis lelaki lain. Cumanya aku jelah still demam dengan Adam Mukhriz ADH. Sebabnya, Eve si novelis menggambarkan Tengku Adam Kamil  ni sebagai yang tinggi dan besar bukan gemuk ya. So sapa yang minat, Fahrin ke Adi Putra ke Nazim Othman ke Shahz Jazle ke Aiman Ridza dan seterusnya adalah mengikut citarasa masing-masing. Tapi Aiman muda sangat untuk watak Adam ni kiranya dalam early 30s la. Dan disebabkan aku masih dilanda demam Adam & Hawa, aku nak Nadiya Nyssa. Kalau Tiz Zaqyah or siti saleha pun ok jugak. Sebab diorang ni saiznya comel-comel je. 

my favourite ON-SCREEN couple
Jalan cerita nya pun best. It's all about fate from Allah. Aku sememangnya suka kalau watak utama tu dari buruk perangai turn to 360 degrees untuk mencari jalan pulang menuju kepada-Nya. Dan itulah yang cuba disampaikan EVE melalui tagline novelnya, 

Selangkah aku menghampiri-Mu, seribu langkah Kau akan mendekatiku....

Segala bentuk dakwah boleh disampaikan untuk dijadikan informasi untuk pembaca. Segala hadis dan ayat-ayat suci Al-Quran ini cukup menenangkan hati yang masih mencari.... I love the approach of the novelist to convey the message in this lovely novel. Banyak pengajarannya yang diselitkan untuk dijadikan pedoman dan sempadan. Mana yang baik mana yang buruk. Adam is just a guy who lost his way in the process of growing up. Didikan agama tidak dititikberatkan dalam keluarga akan memberikan kesan yang buruk dalam kehidupan seseorang. Dan bila hendak berubah, seseorang itu memerlukan dorongan dan keazaman yang tinggi untuk mengelakkan melakukan dosa-dosa yang sama. Which reminds me of this hadith,

Janganlah kau membenci si pelaku maksiat/dosa tetapi bencilah kamu akan perbuatan dosanya itu
Setiap orang yang bertaubat umpama dilahirkan semula, dan hanya orang-orang yang terpilih saja yang dapat kembali kepada-Nya dengan atas berkat doa, usaha dan taubat. Not just Adam who got his way to Allah, but Arianna Rose too. Maybe if  Adam did not rape her, she won't donned the hijab/ tudung to cover up her aurat. Everything dah tertulis di Luh Mahfuz lagi tentang yang tersurat dan tersirat. Manusia hanya mampu berdoa dan terus berdoa memohon pengharapan kepada-Nya. Banyak kan pengajaran yang disampaikan. 

Apa-apa pun aku suka sangat chemistry between Adam and Arianna. Their bittersweet moments. Their wedding. Pergh, siap menyanyi inche Adam ya. My favourite song pulak tu. Tapi bila baca part wedding tu, aku terbayangkan wedding Maria Elena, boleh tak? haha.. Sebabnya wedding kak Maria sangat gila best! Suka tengok gambar diorang kahwin. sweet aje.

credit: peliks.blogspot.com & mukhrizudey photography

So, tunggu apa lagi. Get your own copy ok!! 

6 comments:

Evelyn Rose said...

thanks babe ;)

I love it when u do realize what i tried to convey dalam novel ni. setiap benda yang berlaku pasti ada hikmahnya, mcm Ariana pakai tudung and moving towards better life :)

yes, dont hate the evildoers but hate what they did :)

eLiza nABILah said...

thanks eve for stop by.. btw, i just love your penmanship.. looking forward your next baby..

Kuazue Mohd said...

wah..baru tercita2 nak membeli...haruz lah beli ni nanti..aduhai..

eLiza nABILah said...

mmg haruzz sangat2, hehe..seriously best.

Amelya Wentworth said...

mati2 aku ingat novel english....nak beli jugak la

eLiza nABILah said...

haha, tulah len kali dont judge book by its cover lorh..hehe..seriously suggested..memang best!